neděle 10. ledna 2016

Rozšíření Gruntz:Specops - Specialní jednotky a kampaň

Foto: Clear horizon miniatures
K dnešnímu dni je Gruntz nejhranější systém pro měřítko 15mm, určené pro bitvy přibližně urovni
posílené čety (ale lze hrát i větší bitvy). SpecOps oproti tomu přináši boje zvlašntích jednotek a pravidla pro kampaň. Tento Supplement nepsal Robin Fitton ale Harold Crosley který má na svědomý skvělé modely Hell diverů  Clear Horizont miniatures

Specops oproti původnímu Gruntz používá karetní aktivaci (ale dokaži si představit že střidáva muže fungovat také)

Rozšíření  nemění základní pravidla Gruntz ale přeci jenom je tu několik změn. první jsou "Blipy" - vaš tým je reprezentován markery (a dostanete několik markerů navíc ke zmatení nepřítele). tyto blipy se pohybují jako modely aby je protivník mohl odhalit musí splnit skill test.

Další herní mechanikou je reaktivní střelba - pokud se nepřítel/blip dostane do LoS jednotka muže se pokusit o reaktivní střelbu, pokud je na overwatchi její šance že se podaři nepřítele zasahnout.

Foto: Clear horizon miniatures
Po Infinity je Specops další hrou kde hackeři najdou své uplatnění - zapomoci specialního vybavení zvaného SLAM se muže nabourat do nepřátelské bojové sítě a provést nějakou akci která muže zvyšit vaše šance naúspěch - ať už jde o zamaskovaní již objevené vaší jednotky, nebo snížení obraného čislo nepřátelského modelu atd. jejich pomoc také bude potřebovat při plnění některých misí.

Tvorba vašeho týmu Specopsů je jedním z plusů této hry, dostanete 100 bodů za které nakupujete své operátory a jejich vybavení - samozřejmostí jsou traity (zvlaštní schopnosti jako napřiklad lepší pancíř -  - každý model má 2 body za které si muže nakoupit své vlastní traity nebo si zvyšit své statistiky, ale tým si zvolí jeden z 8 balíčku - kategorii který propujčuje univerzalní traity celé jednotce.
Foto: Clear horizon miniatures

Svůj tým pak vybavíte zbraněmi a vybavením. Zbraní na první pohled není mnoho celkem 8 kategorii pokud nepočítáte zbraně na blízko. Zbraně zapadají do kategorie která má vlastní pravidla (napřiklad SMG mohou střílet 2x za akci), každá kategorie obsahuje 4 typy dané zbraně - improvizované, projektilové, laserové a plasmové varianty. uzce specializované zbraně pak mají vlastní kategorii zde naleznete raketomet, ostřelovací pušku nebo třeba plamenomet.
Pak nasleduje vybavení týmu pancířem (zde je opět široka škala na výběr od maskovacích Wraith armourů až po těžké power armoury), vašemu týmu pak mužete dokoupit nějaké specializované vybavení jako zmíněný SLAM, drony nebo třeba laserové zaměřovače pro tzv. Off-board resources.

Off-board resources , pokud je použijete si musíte zakoupit před další misí znovu. obsahuje průzkumné lety UAV, průzkum satelitem až po letecké údery.

Foto: Clear horizon miniatures
ale hlavní důvod jsou pravidla pro kampaň jsou jednoduchá ale zaroveň dostatečně komplexní. když
operátor dosáhne 5xp (ty získa za plnění úkolu) muže si přidat 2 body na vybavení týmu, vyignorovat některé následky v tabulce zranění, nebo si hodí v tabulce advancements - zde se mu mužou zvyšit atributy nebo získá jinou výhodu. další vyhodou kampaně (ale to je spojeno s kampaněmi všeobecně) je to že meně riskujete muže se totiž stát že přijdete o ostříleného veteréna kterého budete určitě postrádat.

Scénařů je celkem 7 a umožnují dostatečnou variabilitu , jde o klasický tvrdý chleb specialních jednotek - zachrana rukojmích, sabotaže, atentáty atd.

K Specops vyšel i malé free rozšíření to do hry zahrnuje použítý standarních jednotek ale tyto jednotky se nevylepšují. dalé pak přídavá pravidla pro Solo a Co-Op hraní.

Pokud hledáte pravidla pro akce malých jednotek s kampaní SpecOps je pro vás, Jde o kvalitně napsaná pravidla a pokud máte Gruntz jde o povinost PDF sice má jenom 20 stránek ale zase stojí necelé 4 dolary,  


Žádné komentáře:

Okomentovat