pátek 22. ledna 2016

Team Yankee a 6mm miniatury

Nejnovější hra z dílen Battlefrontu (známé díky serii Flames of War) se jmenuje Team Yankee a jak už název napovídá odehrává se v alternativní historii kde se na bojišti utkají síly Varšavské smlouvy a NATO v 80. letech minulého století.

V první publikaci se objevili síly Sovětského Svazu proti Americké armádě. hra přitom používá standartní měřítko FoW tedy 15mm. Zatímco v připadě Flames of War odehravajících se ve 2.světové válce toto měřítko funguje dobře. Na západní frontě během 2. světové války bojovali tanky přibližně (většinou) na vzdalenost 700m ale v moderním boji (jak ukazala válka v zálivu) jsou vzdalenosti diky moderním technologiim větší - a proto určita část hráču kteří chtěli hrát TY ho zkusili v měřítku 6mm tedy (1:285- 1:300) a nově se tomuto "trendu" věnuje i facebooková skupina Team Yankee 6mm  .

Ačkoliv pro moderní boj je měřítko 6mm velmi známe ať už díky hrám jako je Cold War Commander, Fistfull of Tows nebo třeba WRG 1975, u nás se z neznámého důvodu hrači snaží tomuto měřítku vyhnout. Hlavní výhodou je v první řadě cena a dostupnost - od klasických  HMMWV až po třeba po Čínské moderní tanky. ale menší měřítko také umožnuje aby jednotky bojovali na větší vzdalenosti a také bitvy pak netrpí syndromem znamým z FoW jako "parking lot" tedy parkoviště. Zrejmě pro většinu hraču platí pravidlo že miniatury 6mm nejsou detailní a že se špatně barví, ale obojí není pravda - samozřejmně liší se to vyrobce od výrobce ale pokud se kouknete na modely s produkce GHQ nebo CinC tak se jedná o modely které bezproblému mužou konkurovat produkci v 15mm.

Team Yankee se stal velkým uspěchem ale osobně si myslím že se tato hra hodí spíše pro měřítko 6mm, a to především díky "jednoduchosti" systému se paradoxně hodí na měřítko 6mm více než některé herní systémy uřčené proto měřítko. Pokud před vás položím pravidla FFT3 tak vás určitě odradí počet stránek pravidel - publikace má přes 400 stránek, WRG je zase moc komplexní. Oproti tomu TY je jednoduchý a rychlý systém.

Takže jaký je váš názor?







Žádné komentáře:

Okomentovat