neděle 4. listopadu 2012

Moderna 15mm?

ačkoliv vlastním minatury od Liberation Miniatures pro modernu v měřítku 20mm, uvažuji o vyměně za 15mm modely. vede u mě z několika důvodu měřítko 15mm, tím prvním je časová naročnost pro připravu modelu pro tabletop, další je cena a neposlední řadě tak možnost využívat jeden terén.

Vyhodou 15mm je také dokonala dostupnost jak moderních tak techniky studené války, samozřejmně některé věci špatně schanějí jako například Brazilský MBT EE-T1 Osorio ale například tank Challanger či obrněné vozidlo Ratel 20 jsou k dispozici (nemluvě o vozidlech jak jsou LVTP-7, Bradley či BTR-90 nebo T80)


Herní systém?
Co se týče herního systému který hrát je u mě absolutní favorit herní systém Force on Force, narozdil od jeho mladšího bratříčka Tommorow war je Force on Force daleko meně komplikovaná a přistupnější nováčkům. ve FoF je klasicky reinforced platoon level tedy boje na urovni posílené čety. povedete tedy několik družstev pěchoty podpořené těžkými zbraňemy nebo letectvem či obrněnci.

   pokud by někdo chtěl něco trošku většího je tu zde Cold War Commander jednoduchý systém vychazející ze staré hry firmy Games-workshop zvané Warmaster.většinou se zaměřuje na boje na urovni praporu ale hrajou se i větší bitvy. Podobný systém ačkoliv meně jednoduchý a jde více do hloubky je Spearhead Modern.

avšak těchto her zabívající se moderní válkou je nepřeberné množství mužeme jmenovat starší hry jako Cold War 1983,nedávno zmiňovany Hind Commander, Manoeuver Group, AK47 Republic a mnohé další.

Výrobci miniatur
Old Glory- nic vyjmečného zde nenajdete, je to klasika Američani,Briti,Taliban a povstalci. technika zastaralé Rusko tedy idealní pro arabské země lze je ale využít i na státy bývalého Sovětského svazu.
Rebel miniatures  kromě klasiky v podobě US guys a insurgentu lze najít i Iracké Fadayeen, SAS,KSK, ale i Generické Specialní jednotky nebo třeba Čínskou pěchotu, RM neprodáva žadnou moderní techniku.
Peter Pig - se specializuje na 15mm všehodruhu ale pro jejich vlastní herní systém AK47 republic, tato hra se zabívá konfliktem frakci v jedné z nejmenovaných zemí v Africe. ale v této řadě kromě různých milicí a pravidelných armád (využitelných pro ruské nebo vychodoevropské jednotky) také napřiklad partyzány, Americké pěšaky nebo i Izrealské vojáky  (ačkoliv packy vypadají divně, lze se domluvit přimo s Peterem a ten pošle pouze vyžadané miniatury takže se toho nebát:)) velica zajímavé jsou i vozidla aneb všechno co používa v těchto bohem zapomenutých koutech afriky od T55ky, přes Panhardy a mercedesem pro vašeho diktátora (ano i jeho miniaturu lze koupit u PP)
QRF- Quick Reaction Force je opravdový poklad, ačkoliv pěchoty tu moc nenajdete to kde QRF vítězí nadostatními jsou vozidla a to nejen Americká či Ruská najdete tu AFVečka Francie,Německa,Brazilie ale například i Isrealské Merkavy. ale nejen to u QRF najdete i Helikoptéry a Letadla.
Irregular miniatures - ačkoliv tyto modely nepatří mezi TOP produkty jejich cena je více než zajímavá a obsahují různé pěšaky pro konec studené války. konkretně Američany,Rusy a Afgánce.
 Flashpoint miniatures Vietnam je to co je hlavní tažnou silou této společnosti ale k dispozici má i modely pro boje v Somalsku v roce 1993.
MJ Figures vyrabí pěchotu pro Falklandský konflikt a "Ruský" Afganistán .

Samozřejmně výrobců je více ale vícemeně většina nabízí dost podobné produkty.












Žádné komentáře:

Okomentovat