čtvrtek 15. listopadu 2012

Cold War commander


Cold War Commander je z hrou z dílen firmy Specialist Military Publishing. Tato firma je známa také díky dalším hrám z jejich produkce, Blitzkrieg Commander který se specializuje na druhou světovou válkou a Future War Commander který je jednou z mala her které se specializují na boje na urovni praporu  ve světě sci-fi.
hra nemá určené měřítko a systém flexiblině zvláda 2mm až po 28mm (nejčastějším měřítkem je 6mm)

Ale zpět k Cold War Commander(dále CWC) se zaměřuje na boje na úrovni roty/praporu ale i na vyšší na moderních bojištích, což v tomto případě znamená boje od roku 1946 až po moderní konflikty v Iraku či Afganistánu. ale nejsou to jenom ty konflikty kdy jsou vidět desítky obrněných formací ale třeba bush wars v Africe nebo například Vietnamská válka pokryty jsou tyto konflikty:


Studená válka 1946-90 (USA,Anglie,Čína, Francie, Sovětský Svaz, země Varšavské smlouvy, Zapadní Německo a země NATO)
Válka v Indočíně 1948-54 (Francie, Viet Minh)
Korean War 1950-53 (Komunisti, Spojené národy)
Arabsko-Izrealské války Sinajská válka,6 denní válka,opotřebovací válka a Jomkipurská válka 1956-82 (Arabské státy, Izrael)
Vietnamská Válka1957-75 (USA, Jižní Vietnam, Severní Vietnam)
Indo-Pakistanské války 1965-71 (Indie, Pakistan)
Válka v Angole 1975-90 (Angola, Jihoafrická republika)
Ogadenská válka 1977-78 (Ethiopie, Somalsko)
Ruská Válka v Afganistánu 1979-89 (Mujahideen, Sovětský Svaz)
Iransko-Iracka válka 1980-88 (Iran, Irak)
Válka o Falklandy 1982 (Argentina, Anglie)
Války v zalivu 1991-03 (USA, Anglie, Francie, Irak)
Moderna 1991+ (USA, Anglie, Čína, Francie, Německo, Rusko)
Herní systém vychazí ze systému upraveného systému hry Warmaster, základem je tedy systém Control and Command, každé formaci muže velitel udělit rozkaz pokud na 2d6 podhodí command ratting dané jednotky ten muže být změněn různými modifikatory, dokonce mužete několik rozkazů jedné jednotce ale šance že je nevyplní se značně zvyšuje možnost že jednotka nebude jednat.
Systém sice využíva IGOYGO, nicmeně na začatku každého kola po vyhodnocení leteckých úderu a dělostřelecké palby, přichazí tzv inciativní fáze. během této fáze se vyhodnocuje close combat, jednotky mohou reagovat na nepřatelské stroje v LOS a dělat další kroky díky tomu hra udržuje hrače stale v pozornosti.

pravidla samozřejmně obsahují pravidla pro průzkumné jednotky,letadla ale i opevnění,ženijní operace a některá další doplňková pravidla například vliv počasí či boj v noci.

v knize jsou pokryty armylisty pro armády snad všech větších konfliktu během druhé poloviny dvacatého století,takže není problém hrát konflikt v Koreji, prohanět Syrské tanky po Golanských výšinách či utočit na Baghdad během válek v Iraku, také tu ovšem najdete armylisty pro země NATO i Varšavské smlouvy - kvuli snad největšímu lakadlu této hry možnost zahrát si alternativní historii během Studené války prostě oblíbené co by kdyby.

samozřejmně nejlépe hra vypadá (pokud tedy nejste ten pravý armchair general a netáhate radi celými prapory) v měřitku 1:1tzn  že družstvo pěchoty představuje družstvo pěchoty , Americký tank M1 představuje jeden tank atd. ačkoliv hra je dost abstraktní aby zvladl i poměr 1:5 a víc.
proto stavění armády bude trošku naročnější než je obvykle třeba v Epicu,Dark Realms nebo pravě Warmastorovy ale hra poskytuje dostatek vysvětlivek jak a co.
kromě ruzných jednotek používá každá armáda jednu ze 4 bojových doktrín (Flexibile,normal,rigid a guerilla). Každá má různé vyhody a nevýhody.

před začatkem hry si hrači hodí na specialní tabulce která ještě upravy jejich počatečný bodové hodnoty, což je zajímavé že stejně jako ve skutečnosti proti sobě nikdy nestojí uplně stejné armády, při troše štěstí mužete získat až 25% bodů. hra obsahuje také 16 různýcch scénařů takže se jen tak nudit nebudete.

Cold War Commander patří mezi ty lepší hry na trhu samozřejmně byl vytvořen aby byl dostupný i novačkum tedy nebyli zaplaveni tísícem různých tabulek  či dat u kterých nechapou k čemu jsou.
v připadě pokud někoho dané období láka a uroveň velení na kterou se zaměruje láka není důvod proč CWC nezkusit

Knihu lze objednat v PDF verzi či v černobíle verzi tištené verzi od firmy Lulu









Žádné komentáře:

Okomentovat