sobota 10. listopadu 2012

Force on Force 20mm

Co je Force on Force?
FoF je hra z dílen Ambush Alley Games která přibližně před dvěma lety přešla do druhé edice. tato hra se zaměřuje na boj pěchoty a obrněných jednotek na moderním bojišti. nezaměříme se však na Irak či Afganistán ale i třeba boje na Falklandech či 6 denní válku.
FoF je určena pro boj pěších čet s podporou různých jednotek - tanků,transportéru ale i letadel nebo helikoptér.


Původně se hra vyvinula z herního systému Ambush Alley od stejné firmy, ten se zaměřoval na asymetrický boj tedy boj mezi vycvičenými vojáky proti početní převaze nevycvičených ale odhodlaných bojovníků, stačí si vybavit film Černý Jestřáb Sestřelen (Black Hawk down) či seriál Tam někde (Over there) a máte představu jaký typ boje hra představuje.

Oproti tomu Force on Force měl vzít principy a aplikovat je na boje pravidelných jednotek například během první invaze do Iraku kdy spojenečtí vojaci bojovali proti Iracké Armadě, nebo Gruzijsko-Ruská válka v roce 2008.
Nové edice však už do sebe zakoponovala i asymetrický boj a tedy ze hry Ambush Alley a Force on Force se stala jedna hra.
 Ačkoliv je hodně her které jsou určené pro moderní konflikty, Většinou simulují válku na vyšších operačních stupních (většinou prapor či divize) je sice pár které simulují stejny typ boje jako FoF ale v tom co děla je tato hra absolutní špička.
Na rozdíl od využívaní střídavé aktivace,IGOYGO systému nebo třeba karetní aktivace využíva hra vlastní reakční systém.

Během inciativy se určí kdo bude agresor a kdo obránce, to reprezentuje situace na bojišti kdy jedna strana vyvíjí tlak na protivníka a tlačího do defenzívy.
Agresor, aktivuje a jedná se se svými jednotkami přičemž pokud se jeho jednotky ocitnou v pozici kdy je nepřatelské jednotky vidí,mohou na ně tyto nepřátelské jednotky nějakým způsobem reagovat například střelbou nebo pohybem. Při této reakci se provadí tzv reaction roll obě jednotky hodí kostkou kdo stihne za reagovat první. například jednotka probíhá přes ulici kde je vidí nepřatelský kulomet hodí se tento reaction roll jestli jednotky agresora stíhnout přeběhnout ulici než stihne kulomet vystřelit. během těchto situací pokud na kostce padne číslo 1 se tahá také karta "Fog of War" která obsahuje různé doplňkové situace některé jsou špatné některé naopak pro vás dobré. Například nějaky generál začne zasahovat do velení vaší mise a vy tím ztratíte inciativu, jiná karta vám zase poskytne obrněnce který jako posila dorazí na bojiště. tyto karty zajistí že každá hra bude jiná.

Samozřejmně na všechny jednotky jsou stejně vycvičené proto používají různé hodnoty, tato hodnota je reprezentovana kostkou označující Troop Quality, elitní jednotky používají D12 zatímco milice například D6 to samé se týka morálky ale není nijak spojene s Troop Quality kostkou, takže mužete mít fanaticky odané brance a nebo naopak Elitní jednotku které však už moc odhodlaní nezbývá.

Střelba je zde velice chytře a rychle řešena takže nemusíte hledat v tabulkách každá zbraň má hodnoty AP a AT - klasické pušky,brokovnice,samopaly atp. nemají žadné bonusy, ty většinou mývají podpůrné zbraně jako třeba podvěsné granátomety,SAW atp. a těžké zbraně. počet kostek je počet vašich mužu v jednotce která střílí + dostupné bonusy za zbraně za optimalní dostřel, za to jestli není jednotka v krytu atd.
oproti tomu protivník hází obranu , což je počet vojáku v jednotce,jestli jsou v krytu, jaky maj ochrané prostředky (helmy,vesty) a jiné podmínky. a nyní se porovnají výsledky 4+ a vyší než nepřitel pokud jsou stejné nebo muže obrance dorovnat je daná kostka zrušena napřiklad utočník hodí 9,7,6 a obránce 8,6,6, obrance muže neutralizovat svým hodem 8 čislo 7 nebo 6  a hodem 6 číslo 6, nemá však jak neutralizovat číslo 9 a tento útok je platný a jeden model padá k zemi. To co se stalo z modely které dostali zásah zjistime až během first aid checku kterým zjištujeme co se stalo s těmito vojáky - mohou být jen otřeseni a sraženi na zem ale i napřiklad těžce zraněni nebo na místě mrtvý.

své padle však nemužete nechat ležet protože by to otráslo morálkou cele jednotky a mohlo by se stát že ztratí vůli bojovat obvzlaště když ztráty narustají

Samozřejmostí pravidel jsou Vzdušné útoky a výsadky, ale i těžká technika něbo dělostřelectvo pravidla jsou v krasné Hard-back knize a určitě stojí za to pokud chcete valčit na moderních bojištích

20mm Miniatury
ačkoliv jsem nedávno psal o tom jak přemyšlím že bych změnil svou kolekci 20mm figurek na 15mm, trochu jsem podlehl tlaku svých znamých a ponechám si své US boyz v 20mm liberation miniatures (RH Models)
přeci jenom pokud se nechystáte na větší bitvy (no vždycky se na ně člověk chystá) nebo preference jsou takové že preci jenom 20mm vypada trochu lépe a cena za plastovy kit není až tak velká.
No tady je seznam těch nejznamějších firem na trhu 20mm

Elheim Miniatures- výrobce "officialních" modelu pro Force on Force, především ultra moderní Americké a Britské jednotky ale naleznete zde i takové perly jako Rusáky v NBC gearu,Africké milice, nebo třeba Pakistance,Zapadoněmecký Bundeswehr nebo třeba Vietcong.


RH Models - ačkoliv archaicky způsob objednávaní a stránek muže kde koho odradit jedná se o nejkvalitnější miniatury na trhu a pravděpodobně největší výběr aspoň co se týče pěchoty. dodací lhůta je dlouhá ale odměnou za čekaní je perfektní quality control.










Britannia Models - osobně nemá zkušenosti s tímto výrobcem, ale byl my častokrát z různých zdroju doporučován, z moderních řad se v oblasti 20mm specializuje na Afganský konflikt hlavně na brity a talibance ale naleznete zde i řady pro WW2, nebo moderní PMC či Americké specialní jednotky.











Skytrex známý výrobce v měřítku 15mm vyrabí i techniku pro 20mm ačkoliv je vhodnější spíše pro studenou válku  neobsahuje novější kousky vhodné pro moderní bojiště i když pár kousku zde najdete třeba M2 Bradley. krom toho samozřejmně mají kompletní řady pro WW2


Platoon 20 je firma která v oblastí 20mm působí velice velice dlouho, nepatří mezi ty nejhezčí ale to je otázka osobních preferencí , každopadně nalezneme všemožné modely od WW1 přes Vietnam až po Moderní konflikty (a to je nejen Afganistan a Irak)



S & S MODELS se zabývá povětšinou technikou ale mají i tzv 15+ club tedy vytvařejí i modely na zakazku (normalní cena ale musí se vyrobit 15 kusu tyto modely jsou pak zařazeny do normalního prodeje naposled to byly T80) ale krom toho vytvaří i různé kusy terénu jako například Shanty town (takové ty plechové boudy známe z filmu z Brazilie či z Black hawk Down.

Žádné komentáře:

Okomentovat