pondělí 23. července 2012

Full thrust

 Full Thurst

Historie hry Full thrust od GZG začína někdy před 12 lety, Jon Tuffley zakladatel a vlastník firmy si dal tehdy zaúkol, vytvořit hru zabívající se bojem vesmírných křižníku jak to tehdy znazornovali filmy a serialy, např. Babylon 5

Narozdíl od nejrožšířenějších herních systému té doby, si dal za úkol aby hrači mohli vytvořit vlastní lodě i světy se kterými budou ve vesmíru svadět bitvy.

FT samozřějmně jako všechy hry od GZG mají své vlastní miniatury (počet lodí který si v současné době mužete pořidit na GZG Shopu je kolem 200, a další se připravují), ale autor sam upozornuje že mužete použít jiné miniatury.

Tím hlavním co odlišuje FT od ostatních space combat her je systém pohybu a poškození. Ne nečekejte Vektorový 3D pohyb, ale tzv Simuntalní pohyb.
Každý hrač má k dispozici "spreadsheet" kam zapisuje na začatku kola rozkazy svým lodím, změny kurzu, rychlosti,start bombardéru nebo stíhaček atp.tyto rozkazy zapisují oba dva hrači a během pohybové fáze je odhalí a obě strany naráz provedou své akce, kdo zná hry Aeronautica Imperialis nebo třeba Sturmovnik Commander budem jim tento styl pohybu relativně povědomý.

Lodě používají tzv SSD (System Status Displey) které obsahují systémy které loď obsahuje (Obrané systémy,zbraně,štíty a jejich generátory, motory atp.) a hullpointy.
Ty jsou rozděleny do řádku a pokaždé když je jeden řadek zničen loď dosahne threshold pointu - došlo ke kritickému zasahu nasledovně si hráč hazí na poškození lodních systému.

Hra samozřejmně obsahuje obvyklá pravidla - torpéda,malé stíhačky ale orbitalní dělostřelectvo, mocné nova kanóny, obrané systémy lodí, skokové FTL motory  a mnoha další.

Další výhodou že pravidla Full Thrust jsou zdarma včetně 3 expanzí (Fleet book 1-2,More thrust) ale vzhledem k tomu že některé systémy a pravidla jsou rozkouskovany doporučují  fan kompilaci -  Full Thrust: Crossed Dimensions.


Pravidla  
Full thrust,More Thrust,Fleet book 1-2 a FT Lite
Full thrust Crossed Dimesions

užítečným odkazem jsou také stránky Star Ranger obsahující většinu výrobců hvězdných lodí a diskuzní fóra

          

Žádné komentáře:

Okomentovat