neděle 10. května 2020

Coventry Academy 5 - Svět Battletechu

V předchozích dílech Coventry jsme se seznámili s herními mechanikami, jak vytvořit armádu jaké jsou scénáře, nyní se podíváme na herní svět tedy universum. Hra má za sebou 35 let, různých novel, supplment booku a nabízí velmi rozsáhlý svět který ovšem není úplně tradiční scifi, hlavně v tom že až na jednu vyjímku svět Battletechu neobsahuje inteligentni mimozemský život. Váši nepřatele vždy budou ti nejhorší predatoři ve vesmíru - budou pochazet z lidské rasy.

Trochu detailnější popis historie až do konce období Civil War naleznete zde. Autorem je Jímak

Celý svět Battletechu je rozdělen do několika herních období:

Age of War/Star League  (2005-2780)
 doba kdy rod Cameronu se snažil sjednotit vnitřní vesmír je to také období válek která vyustí v největší válku kterou kdy lidstvo viděl když Stefan Amaris se pokusí uchvatit trůn, vyvraždí rod Cameronu. Jeho pokus uchvatit Hvězdnou ligu je ukončen velitelem ozbrojených sil generálem Alexandrem Kerenskym. Kerensky a 80% ozbrojených sil Hvězdné ligy pak opustilo vnitřní vesmír.

Následnické války (2781-3049)
 Období po rozpadu hvězdné ligy, vznešené rody které vedli radu hvězdné ligy vedou války o zdroje, zbrojnice a vším co po hvězdné lize zbylo. V tomto období dochází k stagnaci technologii, než na Helmu objeví žoldnéřská jednotka Legie šedé smrti datové jádro které obsahuje informace,mapy ale především technologie, a to umožní opět vývoj nových technologii

Invaze Klanů (3050-3061)
Vnitřní vesmír členy invazi neznámého nepřítele, vyzbrojeného mechy které nikdo předtím neviděl. Armády velkých rodů i žoldnéřské jednotky prohrávají bitvu za bitvou. Tato hrozba nakonec donutí sjednotit vnitřní vesmír a velké rody vytvoří novou hvězdnou ligu.

Civil War (3062-3067)
Po zdanlivém ukončení hrozby klanů se ve vnitřním vesmíru opět rozhoří různé spory - Capelanská konfederace obsadí Unii St.Ives, Rebelující jednotky Draconiského svazu až po boj o trůn Steinersko-Davionské dynastie.

Jihad (3068-3085)
V tomto období proběhne pád 2.hvězdné ligy, a Word of Blake, frakce Comstaru (technologického řadu střežícího Hyperlink generatory) díky kterému jsou všechny frakce ve vnitřním vesmíru schopné komunikovat Vyhlasí válku všem ostatním. Za pomoci lstí, dokaže WoB poštvat jednotlivé velké rody proti sobě ale ti nakonec odhalí kdo za vším stojí a vedou valku i proti WoB, Poprvé po stoletích jsou také během těchto válek použity zbraně hromadného ničení.

Dark Ages (3086-3999)
V tomto období uvidíme vznik Republíky vnitřního vesmíru ale nakonec i její pád, klany ucítí že vnitřní vesmír oslabl a zaútočí a v obležení se ocitne samotná kolébka lidstva - Terra. Mezitím velké rody obsazují uzemí které jim Republika vzala.

V každé z těchto ér jsou trochu jiné technologie, jednotky ale zaroveň i určitý feeling her, samotný gameplay se také mění - v pozdějších erách jsou stroje smrtelnější a rychlejší , zatímco v během následnických válek stroje přeci jenom vydrží trochu více a řeší se meně specialních pravidel (technologii)

Ačkoliv většina knih je zaměřená na Classic Battletech co se tyče pravidel, naleznete v nich i informace o bitvách,taženích ale třeba i o tom jaké mechy či vozidla daná frakce ve vybraných obdobích používala.

K Alpha Striku byli zatím vydané dvou source booky - Combat Manual Kurita a Combat Manual Mercenaries. Ty obsahují informace o nejznamějších formacích, ruzné paint schémata, nové typ lance pro tyto frakce, Faction listy (ty jsou ovšem k dispozici i na stránkách Master Unit List -ale o tom si povíme příště)

Battletech podle mě patří k jedním z nejrozsahlejších herních světu které jsou k dispozici, někoho možná bude odrazovat že zde nejsou žádný šmejd z vesmíru ale v připadě Battletechu to vubec nevadí ba naopak.

 Tak zas přiště







Žádné komentáře:

Okomentovat