čtvrtek 8. srpna 2019

Recenze supplementu Battlegroup: Wacht am Rhein

Operace Wacht am Rhein je jedna z nejznámějších operací druhé světové války a má mnoho různých jmén - Bitva v Ardénách, Bitva o výběžek, Poslední Blitzkrieg. Jednalo se o poslední offenzívu proti západním spojencům v roce 1944-45. Battlegroup Wacht am Rhein je jeden ze sekundarních supplementu pro Battlegroup Overlord beyond the beaches.

Co kniha přinaší?
Jak bývá zvykem kniha má 72 stran a je rozdělena do několika kapitol. První kapitola nese název Battle of the Bulge ta má celkem 18 stran a popisuje situaci která předchazela operaci, planovaní a pak i samotnou bitvu o výběžek. jsou zde popsané bitvy ( Bastogne Elsenborn ridge nebo třeba Dinant) jednotky které se operaci zúčastnili atp. V této kapitole naleznete několik historických fotek některé jsou známé některé méně.



Duels in the mist je jméno další kapitoly ta přínaší "flavour" pravidla ta přinaší rozšíření pro
armylisty z knihy Beyond the Beaches. Přináší nejen nové jednotky, ale i průzkumné čety - Armoured
Cavalry  Troop pro Američany a Armoured Reconnaissance Infantry Platoon pro Němce. Američani pro své jednotky dostanou především nové M18 Hellcaty, M36 Jacksony, M24 Chaffee a pancéřované jeepy. Němci zase ukořištěná spojenecká vozidla, maskované Panthery nebo Grief týmy.


Němci mají pak dispozici zcela nový battlegroup - Volksgrenadier division battlegroup. Máte k dispozici netrenovanou pěchotu, ale relativně velký výběr obrněné techniky, dělostřelectva nemá sice přístup k těžkým Tiger tankům ale přináší jiný způsob hraní než standartní Německé battlegroupu z Overlordu.

V hrách zasazených do Ardén se také muže stát že vaše letecká podpora nebude k dispozici což je dobré zakoponovat do svých plánu.

Battle in the Bulge přináší nový scénař Roadblock, a dvě historické mise Roadblock at the Antoniushof farm a Battle of Wallrode což je multiplayerový scénař pro 3x3 hráčů.

Poslední kapitolou s názvem Drive fast and hold the reins loose. Ta přináší narativní kampaň popisující tažení Kampfgruppe Peiper k řece Máze. Obsahuje pravidla jak sestavít battlegroup z Kampfgruppe Peiper, Kampaň je linearní ale dokaže nabídnout velice netradiční zažitek z hraní jak pro hrače Američanů  tak i Němců.

WaM přinaší dost nových věcí a ukazuje velmi netradiční herní zažitek, přinaší pár nových pravidel které vám přinesou krapet netradiční zažitek pokud jste "zvyklí" na boje v Normandii
V současné době lze zakoupit Wacht am Rhein pouze jako PDF ale PSC v blízké době chystá reprint



Pictured used without permission source https://thedivergentwargamer.wordpress.com/





1 komentář:

  1. This is a really great supplement for the BG system - but then again, they all are!

    OdpovědětVymazat