pondělí 12. srpna 2019

Stavíme battlegroup - Battlegroup

Na první pohled stavba armády muže být pro nové hráče matoucí obvzlaště pokud přechazí z herních systému které jsou ve stavbě armády více přímočaré. V první řadě samozřejmně si musíte zvolit stranu a velikost hry - ta je rozdělená na 4 velikosti Squad, Platoon, Company, Battalion. každá z těchto velikostí má bodový rozsah minimalní počet a maximalní počet družstev/čet pěchoty které si mužete vzít. Jako standartní formát je brán formát platoon na 500 bodů, a v tomto članku si ukážeme jak takovou armádu na tento formát postavit.



Tvorba Armády 
Armádu tvoří 5 základních typu:
Forward Headquarters units - velení vaší kampfgruppe zde najdete velitelské jednotky, spojaře atp. pokud si zvolite jednotku z této sekce  mužete si vzít jednu support unit ze sekce logistics nebo additional fire support.
Infantry - pěchota, každá battlegroup musí obsahovat pěchotu. V připadě platoon levelu je minimum 1 pěší četa. pěší čety většinou mohou vzít upgrady na minomety, těžké kulomety, protitanková děla atp. Po zvolení jednotky z této sekce získate možnost vzít si jednotku ze sekce Reconnaissance, Engineers nebo Specialist. (pokud si zvolite četu mužete vzít až 4 jednotky z těchto sekcí)
Tanks - zde najdete překvapení -  tanky. stejně jako u pěchoty si mužete vybrat jednotliva vozidla nebo čety. po zvolení jednotky z této sekce si mužete vzít jednotu z Reconnaissance, Logistics nebo Specialists
Artillery - dělostřelectvo, mužete si zvolit zdali budete dělostřelectvo mít přimo na stole a riskujete jeho zničení nepřítelem nebo off-board tedy mimo stůl ale je obtížnější ho zničit (counter-battery fire). Pokud zvolíte těžší zbraně než jsou minomety je potřeba si ohlídat že máte artillery observera jinak nebudete moct dělostřelectvo použít
při výběru mužete zvolit jednotku ze sekce  additional fire support.

Poslední sekcí je Defenses ty lze zvolit pouze pokud jste ve scénaři obránce. naleznete zde zakopy, minová pole, bunkry, nastražné pasti atp.

Reconnaissance Support Units - průzkumné jednotky v Battlegroupu jsou tyto jednotky vitalní a pokud se na ně vykašlate nejen že pravděpodobně získate hned na začatku Br counter ale také značnou vyhodu protivníkovy protože v 1.kole jsou na stole většinou jenom průzkumné jednotky.
v této sekci najdete různá průzkumná obrněná auta, malé týmy v jeepech ( a podobných vozidlech), lehké tanky atp.

Engineer Support 
Tato sekce i když se muže zdát není duležitá opak je pravdou. Naleznete zde vyproštovací stroje, pontony, demoliční čety atp.

Logistics
Zdravotnické a zásobovací jednotky - pokud vaše jednotka obsahuje více tanků možná nebude na škodu popřemyšlet nad tím jestli pár nakladaku nepříjde vhod, mužete mít převahu ale pokud dojde munice máte problém.

Specialist
Zde se nachazí všechno ostatní specializovaná vozidla, protivzdušná děla nebo těžké tanky.

Poslední sekce je Additional Fire Support dělostřelecká podpora od pluku až po armádu, letecká podpora nebo časované baráže či předzaměřené cílové zony.

 Nyní se však podíváme jak se taková armádá staví. Pro tento příklad jsem si vybral Fallschirmjager Battlegroup z knihy Overlord:Beyond the Beaches. Battlegroup je typická ad-hoc formace z června 1944 - četa Fallschirmjageru podporovaná tanky Panzer IV z jiné divize ale nyní si postupně projdeme celou tvorbou armády.

Takže napřed si zvolíme jednotky ze zakladních skupin. Forward HQ zustane prazdné, akce takto malé jednotky bude těžko organizovat major nebo plukovník a celkově jsem měl pocit že to tam prostě nesedne.

Čímž se přesuneme k Infantry, protože hra je na platoon level potřebujeme minimalně jednu četu pěchoty, takže si zvolíme Fallschirmjager platoon.
Většína pěších čet si muže vzít různá vylepšení v tomto připadě vylepšíme kulomety MG34 na MG42 a dvě ze tři družstev si vezmou panzerfaust. Nemečtí paragani jsou veterani takže je pravděpodobné že v boji vydrží mnohém delé než jejich kolegové z Wehrmachtu.







Je pravděpodobné že Spojenci budou mít tanky proto v kategorii Tanks zvolíme 4 tanky Panzer IV. Tyto Tanky nejsou nějak extra zazračné ale mají sílný kanon a velmi slušný pancíř.

Poslední ze zakladních typu zvolíme Artillery a to 2 offboard 120mm minomety. To pro případ že budeme muset útočit na protivníka v dobré pozici a budeme potřebovat zapinovat jeho pěchotu

Reconnaissance Support Units pro tuto armádu zvolíme motorizovanou hlídku v kubelwagenu, obrněnce Sdkfz 222 a nakonec sniper team se spotterem. Hlídka a obrněné vozidlo nám umožní v prvních kolech zaujmout pozice a zdržet protivníka než se přižene kavalerie. Odstřelovače umístíme na dobré místo odkud by mohl pinovat nepřatelské jednotky nebo zneškodnovat tymy těžkých zbraní

A protože nám zbylo pár bodu tak si pro minomety zakoupíme pre-registred target point.

Tento Battlegroup má relativně velkou palebnou sílu, ale nízké Br a malý počet dustojníku což muže zabolet ale přesto má velký potencial poradit si z teměř čímkoliv co na ně spojenci pošlou.


Kampfgruppe Dombeck cca 500 bodů a 29 Br

Jakmile člověk pochopí principy je už jednoduché postavit si svuj battlegroup ale je zde potřeba přemyšlet nad tím bude daná "armáda" pracovat a na co je určena tento BG je stavět spíš na útok/meeting engagementy, obranou kampfgruppe bych postavil trochu jinak - určitě bych zmenšil počet tanků, přidal dělo a těžký kulomet, motorizované družstvo bych vyměnil za předsunuté pěší družstvo a přidal zákopy nebo bunkry.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat