středa 31. července 2019

Recenze Battlegroup Overlord - Beyond the Beaches

Battlegroup Overlord beyond the beaches je supplement pro hru Battlegroup. Tato kniha sa zaměřuje na bitvy v Normandii roku 1944.

Tento supplement se nezaměřuje na Den D ale na boje ve vnitrozemí, proto zde nenaleznete armylist pro Americké a Britské vysadkáře na které se zaměřuje kniha Battlegroup Overlord D-day.

Kniha je v provedení softcover a má 135 stránek. Prvních několik stránek je věnováno bojům o Normandii, popisující situaci v Britském a Anglickém sektoru od června po srpen 1944.
Další kapitola nese název Battles in Normandy, kde kromě generatoru scénaře naleznete popis oblasti a jeho uskalí pro pozemní boj. Následuje popis pěších zbraní používaných v Normandii a jejich pravidla.


Další strany obsahují tři scénáře:
  • Recce Screen
  • God,Honour & Country
  • Closing the Falaise Gap
První scenář je nyní už součastí hlavních pravidel, ale zbyla dva jsou historické scénaře
God Honour and Country
představí útok roty 2. Polského Obrněného Pluku proti jednotkám 12 SS divize a 85.pěší divize  u St. Sylvain, který se stal 8.srpna 1944. Historické tento útok byl první bojovou akcí teto jednotky a německé jednotky kterým čelili byli dobře vycvičené a měli zkušené velitele. Během útoku ztratila 2.obrněná 24 z 36 vozidel. St. Sylvain padl až 10.srpna.



 Druhý scénář Closing the Falaise Gap je taková klasika z Normandie - Američani se snaží odříznout ustupující německé jednotky zatímco němci se musí dostat z herního stolu. Myslím že Falaiskou kapsu není třeba představovat.

Nasledující kapitola  Allied Armies in Normandy popisuje techniku a vyzbroj spojeneckých jednotek
v Normandii. Nasledně popisuje jak sestavit armádu ve hře Battlegroup a samotné armylisty podle kterých si spojenecké armády sestavíte.

  • British Armoured Division Battlegroup
  • British Infantry Division Battlegroup
  • American Armoured Division Battlegroup
  • American Infantry Division Battlegroup
Další stránky obsahují to samé ale pro jejich Německé protivníky a obsahuje tyto armylisty

  • German Panzerdivision Battlegroup
  • German Infantry Division Battlegroup 
  • German Fallschirmjager Battlegroup
každý z listu představuje trochu jiný styl v prvním povedete do bitvy dobře vycvičené pancéřové granátníky kteří se povezou povětšinou v haklech, a máte schopnost nasadit tanky všech druhu až po obavány Tiger II .

Infantry division je někde na pomezí mužete si vybrat družstva nebo čety z pravidelných jednotek wehrmachtu nebo sahnout po špatné vycvičených Ost battaliony či přislušníky Luftwaffe field division. Pořád máte slušný přístup k obrněným jednotkám, ale i ostatní podpoře.


Poslední armylist představuje elitní jednotky Luftwaffe německé výsadkaře, Výběr obrněných jednotek je velmi omezený ale zlomit battlegroup postavený z německých parašutistů není tak snadne.

 Poslední stránky obsahují staty vozidel a zbraní. Beyond the Beaches je velmi dobrou publikaci obsahuje fotky nejen miniatur ale i dobové, kniha je velmi dobře zpracovaná a slouží pro některé supplementy jako základ (např. Market Garden nebo Wacht am Rhein) Pokud se na battlegroup chystáte a chce hrát západní frontu je tato kniha jasná volba



Žádné komentáře:

Okomentovat