pondělí 22. dubna 2013

Neutron York 3000 - Postapokalyptická řežba gangů

Neutron York 3000 AD je hrou od zcela neznáme firmy Golgo Island Productions. Hra je jednoduchou skrimishovkou ve které každý hrač ovláda jeden z gangů je nastaveno několik "templát" podle kterých pak sestavujete svůj gang.
První jsou NY Milita - což jsou skupiny které najal prezident nových spojených státu aby obnovili New York. tyto gangy jsou společně s Texas Rangery nejjednoduší ke hraní protože mají dobrý poměr postav do začatku a žádna složitá pravidla.často disponují velmi dobrým vybavením

Další jsou Outcasti a Mutanti což jsou všechno různé typy banditů,mutantů a další hrozné sebranky která žije v okolí NY, sazí většinou na velké počty loserů a několika hitterů občas sebou tahnou velké mutanty z pustin.

Roboti a Androidi tvoří další skupiny narozdíl od ostatních nesbírají XPečka ale upravují se pomocí různých upgradu a softwaru.

Neo-soviet Commandos jsou velmi specifiicky elitní gang přeživší první Neo-komunistické invaze do NY které neproběhla presně dle představ Nové Moskvy.
Kommando jsou špičkově vybavena a vycvičena ale trpí na nedostatek rekrutu takže  každý nový rekrut je uplný loser

posledním gangem jsou Aliens, mimozemštani kterých je ve světě Neutron York opravdu plno. jako jediní mají už od začatku přistup k Advanced Tech do které spadají různé energetické zbraně (které ignorují pozemské zbroje) power armoury a další hračky a narozdil od lidí kteří potřebují mít inženýra aby vyspělé technologie fungovali, ho nepotřebují zase nemohou používat věci které jsou moc low-tech jedině přes použití specialního skillu.

Postavy mají několik základních statistiky které lze upravit při tvorbě jednotlivých gangerů a později když získavají zkušenotsti
Mov určuje základní pohyb postavy
Cbt jak je postava dobrá v boji muže proti muži každý bod dáva kostku k útoku během těchto soubojů.
Bas funguje stejně jako cbt akorat s tím rozdílem že se používa při střelbě
Res odolnost používa se v obraně v CC nebo před střelbou lze ji navyšit krytem,pancířem atp.
Cmd - moralka a velitelské schopnosti modelu stejně jako všechny stastiky krom Mov i Cmd navyšuje počet kostek za každý bod které používate na Cmd testy.

krom toho má každá postava uroveň krom toho že souvisí s možnými "upgrady" čim vyšší level tím má lepší
přistup ke zbraním zatím co level 0 si koupí maximalně SMG nebo brokovnici na level 2 už si hrajete s odstřelovačkama, kulomety, granátomety atp.

Samotná hra probíha v systému střídavé aktivace při čemž každý charakter má k dispozici tři akce.
Move- standartní pohyb o 6 palců (pokud mají postavy jako třeba zombie negativní hodnotu Mov tak za každý bod musí provést  pohyb 3 palce napřiklad -2 hodnota pokud se chce postava pohnout musí první dvě akce pohybovat 3 palce a tu třetí už muže pohnout o 6 palců  pokud má hodnotu -4 model se nemuže pohybovat)
Attack- postava provede buď útok v CC nebo vystřelí ,v jednom kole lze pouze střilet a bojovat v CC jednou.
Reserve action - model si muže jednu akci nechat aby ji použil později během kola aby mohl vystřelit nebo bojovat.
Boost - postava si připravuje k provedení nějaké akce to jí dáva různé bonusy např. doběhne dále,dostřelí dále, nebo používa více kostek než je jeho stastika.
Order- postava zkusí vydat rozkaz a hazí Cmd test pokud uspěje přístí aktivovany model je ten kterému byl rozkaz vydán místo nepřátelského modelů jak by bylo normálně obvyklé.

boje probíhají velice rychle a jsou brutalní není nic neobvyklého že hry končí v 3-4 kole.
při střelbě se pouzíva počet kostek za bal statistiku a za poškození zbraně (obvykle 1) a hazí proti protivníkově Res hodnotě + bonusy (za kryt pancíř atd.) počítá se nejvyšší uspěch který je stejný nebo vyšší než 4 pokud nedokaže obrance hodit nejvyšší číslo stejné nebo vyšší je vyřazen z boje a hry se dále nezučastní, samozřejmně v kampaňi si hrači hazí co s modelem stalo a pokud ho dokaží odtahnout z bitvy jeho spolubojovnici šance na přežití se zvyšují.

postava také muže dosáhnout některého ze specializovaných skillů až po status legendy kde si postava vybere jednu ze čtyř specializací.

Scénařu je celkem 8 ,každý ma trochu jiné cíle,deployment ale i třeba hodnotu Rout tedy kolik musí být procentualně ztrát aby vaš gang hazel na morálku jestli uteče z boje.
samozřejmostí jsou pravidla pro kampaň,Legendy ulic Neutron Yorku nebo třeba pravidla pro vozidla.

Pokud chcete rychlou generickou skrimishovku je Neutron York to pravá a nemusíte nutně hrát pouze Post-Apo lze si je představit i v jiných Scifi světech. navíc fluff sekce a všudépřitomné komixové artworky steroiďáků a spoře oděných děvčat vytvaří perfektní atmosféru jako by vystřižených z filmu utěk z LA či NY.

Krom jiného má hra i vlastní řadu miniatur které bohužel však sculptoval East riding miniatures kteří zrovna nejsou proslulí top sculptama takže nečekejte kvalitu Corvus belli nicmeně některé jejich modely mají to co mnohé ostatní i lepší modely postradají - spirit (aneb vykradačka všeho možného Duke Nukem,Chuck Norris a další "hvězdy" třeba hitler v tílku -priceless teď už to chce jenom miniaturu Velkýho šefa - Loba)
zde jsou stránky hry http://ny3k.blogspot.cz/
a zde odkaz na modely http://shop.eastridingminiatures.co.uk/golgo-island-171-c.asp


Žádné komentáře:

Okomentovat