neděle 28. července 2019

Battlegroup

Battlegroup je hra z prostředí druhé světové války od firmy Ironfist publishing. I když jméno nemusí nic říkat, za touto hrou stojí Warwick Kinrade(Pracoval na starých Imperial Armorech pro Warhammer 40k, Armies of Germany pro Bolt Action nebo třeba na Aeronautica Imperialis) a Piers Brand (Spolupracoval na hrách od Ambush Alley games - Tomorrows War a Ambush Valley) ale podporu a prodej pro tuto hru zajištuje Plastic Soldier Company

Samozřejmě máme spoustu wargamingových systému pro 2.světovou válku - Flames of War, Chain of Command, Bolt Action a mnohé další ale v čem je Battlegroup jiný?


 Herní mechaniky
Ve hře Battlegroup se hrači utkají na bojištích 2.světové války většinou bude velet posílené četě nebo rotě. ve hře nepoužíváté bejsky pěchoty jako třeba ve FoW ale jednotlivě nebejsované pěšáky (samozřejmě mužete použit team bejsky a použivat žetony k označení ztrát).

Systém není uplně klasicky IGOYGO, ale hra použivá systém orderu. Ordery fungují tak že podle toho jak hrajete velkou hru hazíte určitý počet kostek (většinou 1 až 2) a přičtete počet velitelu ve vašem battlegroupu. Díky tomu většinu času nebudete moct pohnout celou armádou a musíte hodně takticky uvažovat. Jednotka muže být aktivována pouze jednou za kolo.



Nasledující ordery mužete použít během hry
Manoeuvre and Fire/Fire and Manoeuvre -  Pohyb a střelba nebo střelba a pohyb
Top speed - umožní jednotce pohnout se dvakrát
Open fire! - jednotka muže střílet dvakrát
Disembark/Embark - umožní vozidlu se pohnout a vyložit pasažery nebo naložit pasažery (lze provést i obráceně)
Unlimber/limber - podobné jako předchozí s vyjímkou toho že nejde o pěchotu ale o kanony
Infantry Close Assault - Umožní pěchotě zautočit na nějaký cíl zblízka
Request Artillery Fire - pokud máte k dispozici dělostřeleckou podporu mužete o ní zažádat (která nikdy nebude přesná )
Tactical Coordination - Vaše velitelská jednotka nebude nic ale mužete odebrat pinned marker u vaší jednotky a vzít si jeden BR counter (o tom později)
Re-Arm- vaše zasobovací jednotky se mohou pokusit doplnit munici vašim tankům (ano vašim tankům muže dojit munice. Tanky většinou mývají do 10 střel
Engineering - vaši ženiste mužou zkusit zneškodnit minové pole,sestaví ponton nebo třeba položí nalože
Repair - vaše opravařské vozidlo se muže pokusit zprovoznit zničený nebo imobilizovaný tank
Recover- vaše tažné vozidlo muže odtahnout  imobilizované nebo zničené vozidlo.
Reactive fire - Pokud protivník ve svém kole použije rozkaz open fire! muže si tato jednotka vystřelit jako kdyby použila rozkaz Open fire! muže vystřelit před nebo až po nepřátelské střelbě.
Reserve Move - podobné jako předchozí ale jednotka muže použit akci top speed kdykoliv během nepřátelského kola

Když z jednotkou střílíte máte dvě možnosti, buď se mužete pokusit umlčet (tzn pinnout) neprátelské
jednotky což je většinou jednodušší. Nebo použit mířenou střelbu kde však musíte napřed cíl zaměřit (pomocí observation rollu - faktorem je typ jednotky,jestli střílela a jak je skryta - je jednodušší zaměřit tank na cestě než pěchotu ukrytou v lese) pěchota a softskin vozidla (jeepy, nakladaky atp.) si hodi cover save a pokud nesplní tak dostavají damage - pěšák je odstraněn a vozidla mají většinou nějaky hitpoint.

U obrněných vozidel to funguje trochu jinak každá zbraň má sílu a každé vozidlo označení pancíře to se porovná v tabulce a pak se hodí 2d6. pokud je vysledek lepší vozidlo je zničeno, pokud je vysledek stejný je vozidlo za pinovano a musí si hodit morálku. pokud je vysledek menší střela se odrazila ale ale posadka stejně musí skladat test morálky. a dvě jedničky vozidlo imobilizují.

Morálka zde fugnuje celkem normalním způsobem hod d6 a porovnáte vysledek, jednotka se muže vzdát, získat pinned marker nebo naopak získat beyond the call of duty status a mohou dostat free aktivaci i když už jednotka byla aktivovana.

 BR neboli Battle ratting představuje celkovou morálku vašeho battle groupu - každá jednotka kterou si bereti nemá pouze point value ale i BR ratting ty se sečtou dohromady a to je váš BR( a ten je tajný). A jak bitva bude pokračovat budete z dicebagu tahat BR chity, ty většinou obsahují čísla ale i nějaké specialní efekty -vaše jednotka se mohla dostat do minové pole, získá leteckou podporu, dojde jí munice atp. hlavní jsou ale čísla jakmile je součet stejný nebo vyšší tak battlegroup ztratil vůli bojovat a utíká z boje. V připadě  že by hra vypadala na remízu tak battlegroup který je blíž k nule prohrává. Chity získáváte pokud jsou vaše jednotky zničeny, snažíte se sjednoti jednotky, jste pod leteckým uderem, přijdete o velitele, nepřitel obsadí objective atp.

Scénaře a Armylisty
Zakladní pravidla obsahují 12 scénařu a minikampaň která představuje boje které proběhli 8-11 června 1944, mezi Kanadskou 3 pěší divizí a 12. SS divizí u Norrey-en-Bessin. Pro tyto dvě armády v zakladních pravidlech najdete armylisty. Scénaře mají ruznou formu klasických meeting engagment bitev, přes útoky proti nepřátelské pozici až po Das Hexenkessel což je heroický last stand.
Velkou zajimavostí je jak jsou řešeny průzkumné jednotky - čím víc jich máte tím je větší šanci že budete začinat a ve většině scénařu i mít víc jednotek na stole. V BG totiž téměř nikdy nemáte celou "armádu" na stole ale jednotky se postupně "dobalují" na bojiště takže každá bitva i se stejnými armádami je jiná.

Tvorba armád
 Volba armád z armylistu není přílíš strukturovaná a umožnuje celkem unikatní armády ale nějaké omezení tam jsou. Existují "Core jednotky" tj. pěší čety, tankové čety či samostatné tanky, velitelské jednotky a dělostřelectvo, pokud jednotku z těchto core jednotek vezmete "odemknou" se vám jednotky z určitých support choices. Armylistu je v supplementech nespočet - pokud chcete hrát Americké parašutisty kteří seskočili nad Normandii není problém, stejně jako ruskou tankovou rotu.

 Supplementy a grafické zpracovaní 
Po vizualní stránce se nedá pravidlum battlegroup téměř nic vytknout , zakladní pravidla jsou v hardbacku, stranky obsahují mnoho realných fotek i fotek wargamingových modelu to vše na světlém podkladě s tmavým písmem takže není vubec problém to číst.

Supplementy neboli knihy s dalšími armylisty, scénaři a novými jednotkami jsou rozděleny na dva typy - vícemeně primarní jako jsou Overlord, Fall of the Reich nebo třeba Barborassa ty jsou samostatné a kromě pravidel a modelu k hraní nic jiného nepotřebujete pak existují rozšírující supplementy zde je napřiklad Wacht am Rhein, Market-garden nebo třeba Spring Awakening které vyžadují některý z primarních supplementu protože většinou používají staty jednotek z těchto supplementu, mají meně stránek a menší pricetag.

 Battlegroup nabízí velmi zajímavý pohled na wargaming s tohoto období a určitě stojí minimalně za vyzkoušení, a na cestě je nový Battlegroup s názvem NORTHAG který se zaměří na fiktivní a nyní velmi moderní Cold War gone hot hraní - k tomu ho podpoří PSC který planuje vydat 10mm plastové modely pro toto období.

Velmi hodně dobrých reportu najdete na Youtube channelu The  Acceptable Casualties

1 komentář:

  1. I converted to these rules a few years ago and love them. While I like the odd game of Bolt Action or Chain of Command, these are now my go to WW2 rules of choice.

    OdpovědětVymazat