úterý 26. března 2013

Jeden Evergreen pro PC - Steel Panthers

Steel Panthers je hrou pro PC která v první inkarnaci  vyšla v roce 1995, hra se zaměřovala na pozemní boj
během druhé světové války přibližně na urovni roty/praporu (Company/Battalion).
My se ale budeme povídat o poslední dvouch verzích které vydala firma Shrapnel Games pod názvem WinSPWW2 a WinSPMBT v roce 2005 a 2006 jako freeware.

Zatímco WinSPWW2 se zaměruje na období 1939 až 1945 a tedy druhou světovou válku kdy mužete vést své muže po bojištích této éry,  ať už Němce povedete skrs slavný Stalingrad, nebo v opačné roli poženete nácky zpátky do berlína ale mužete zaroveň i dobývat jeden atol za druhým v kuži velitele námořní pěchoty.
celkem je zde zastoupeno 30 národnosti s téměř kompletní výzbrojí kterou během 6 let války použivali- zastoupeni jsou samozřejmně Německo,Spojené Státy, Země Commonwealthu, Rusko ale například i Rumunsko, Finsko nebo třeba Čína. samozřejmostí jsou i různé specifické jednotky těchto národů jako jsou třeba Parašutisté,Rangeři, příslušnící SS ale i trestanecké čety Sovětského svazu. krom vozidel které se vyskytovali ve válce se dostane na experimentální stroje např těžký tank Maus. tomuto tanku je přiřazen i jeden ze scénařu ve kterém zjistíte zdali by dokazili tyto dva tanky změnit historii kdyby se stihli zučastnit obléhaní Berlína.

Oproti tomu WinSPMBT nás provede celou studenou válkou od roku 1946 až po blízkou budoucnost roku 2020. Podívame se tedy do různých realných konfliktu jakými byla 7-denní válka,Vietnam ale třeba obě války v zálivu, či bitva o Falklandy. krom toho se podívame i na hypotetické konflikty Američanu proti růsům a mnohé další. v MBT však díky eře objeví přelomový stroj i tím jsou Helikoptéry které navždy změnili podobu války. ve hře naleznete něco přes osmdesát různých národu s vlastními Order of Battle.

Grafické zpracovaní hry je zastaralé to je prostě fakt ale jsou hry u kterých na grafiku prostě nehledíte pře to důležite je skryto v hratelnosti a dalších faktorech.
Samotný herní systém je založen na systému tahů kdy jednotlivý hrači ve kterých jednotlivý hrači pohybují svými jednotkami a útočí na nepřítele. samotnému tahu vždy předchazí planovací fáze ve kterých planuje hrač pokud má k dispozici dělostřelecké útoky, letecké nalety atp.

Co je trochu problém je AI které samozřejmně na dnešní poměry není dokonalé ale to bohatě nahradí multiplayer který však mužete hrát pouze v podobě Hotseat tedy u jednoho počítače.

Ve výsledku tu máme realistickou strategickou hru která by žádnému fandovy těchto her či období neměla chybět v jeho sbírce a jako bonus obě dvě hry jsou zdarma
a zde mužete stahnout obě varianty:
http://www.shrapnelgames.com/Camo_Workshop/WW2/WW2_page.html
http://www.shrapnelgames.com/Camo_Workshop/MBT/MBT_page.html

Žádné komentáře:

Okomentovat