pondělí 4. března 2024

Spectre Operations V3 - první dojmy

 


Spectre Operations, je skrimishová hra z prostřední moderních konfliktu. Spectre Operations v3 sice nese název jako předchozí dvě edice, avšak pokud jste hrali předchozí zjistite že kromě zasazení do moderních válek tu není podobné vůbec nic - dokonce autor kterým je Stephan May (relativně znamý sculptor který dělal miniatury nejen pro GW/FW ale taky třeba pro Perry Miniatures.

Ale zpět k Spectre Operations.  Je třeba uvést na pravou míru co stalo Matt Adams který psal pravidla pro Spectre Miniatures se z touto firmou rozešel a rozhodl se vydat pravidla Asymmetric Warfare což je vlastně upravená předchozí edice. Stephan May se tedy rozhodl že vytvoří vlastní verzi pravidel a šel na to pěkné od píky a jak se mu to povedlo?


 

Dobře začneme pěkné od začatku, Spectre Operations využívá systém IGOYGO a D10 kostky, s tím že zde funguje Momentum systém, a co to vlastně je? vaše jednotky generují 2 momentum pointy do momentum poolu. Tyto body používáte k tomu aby vaše jednotky provedli nějakou akci nebo reakci. Jednotkám mužete dát více rozkazů a nebo mužete momentům body použit k tomu aby akce byla nějakým způsobem efektivnější ale je za to daň - napřiklad pokud bude střílet mužete použit momentum bod aby jste měli více vystřelu ale vaše přesnost se sniží, nebo pokud dáte rozkaz k přesunu a vylepšíte ho tak se sice jednotka pohne dvakrát (nebo víckrat v zavislosti kolik použijete momentum bodu) ale každy pohyb navíc bude menší a menší. Do pool však nepříspívají jednotky které jsou pinned nebo ustupují z bojiště.


 

Akce které mužete provadět:

Manoever: pohyb

Engagement: střelba mužete při ní použit i granáty atp.

Fire support: ke střelbě se přídá jiný zpřátelený tým/družstvo vyhoda že reakční střelba muže cílit jenom jednotku která vyhlasila engagement (nemuže cílít tým který dostal fire support rozkaz) - tento rozkaz mohou použit jenom trained jednotky - milice, kriminalnici atp. toto nezvladnou

Take aim: jednotka zkusí zamiřit a zlepší tim své šance na zásah nepřítele

Assault: zautočit zblízka

Rally: jednotka se zkusí odbourat svůj stres, aby mohla lépe skladat testy morálky - respektivě stress testy

Regroup: se používá pokud jednotka ztratila koherenci aby se opět sjednotila

Go to Ground:  jednotka zalehne a je obtížnější ji trefit

Breach: vyražení dveří - běžně se nepoužívá ale mohou být hry kdy budete čistit baráky.

Embarark/Disembark: nastoupení/vystoupení z vozidel

Capture: pokusit se zajmout nepřátelskou jednotku

Dale mužete pokud teda máte trained jednotky použit composition actions- kompozitní akce což jsou vlastně dva rozkazy v sobě:

Breach and clear :prolomení dvěří a vhození granátu a nasledný vstup

Bounding fire: polovina jednotky se hýbe a druha polovina střílí, a pak se prostřídají

Nakonec tu máme reakce :

Return fire!: po té co protivník dostřílel a byla vyhodnocena střelba muže jednotka opětovat střelbu na jednotku s postihem na balistiku.

Snap fire: pokud se protivník pohne do vašeho LoS tak mužete na něj vystřelit ale použivate trochu jiný atribut - awarness který bývá obtížné hodit.

Dvě další reakce mohou použít pouze trained jednotky

Go to ground: po té co protivník hodil na zasah se jednotka muže rozhodnout že zalehne a zvyší tím svuj "save"

Break contact: po každé střelbě musí jednotka skládat stress test a tato reakce to umí obejít - jednotka se stahne dál od nepřítele než původně byla ale nemusí skladat stress test

Zajímavým konceptem je eskalace - vlastně čím huř vám to jde tím více kostek dostanete možnost hodit na escalation tabulce - a v připadě uspěchu dostane  možnost použít tzv. assety - drony, letecké údery, posily atp. samozřejmě musí být součastí vaší force.

Typy jednotek

Jednotky se dělí jak už bylo napsáno do dvou typu trained a untrained. To ovlivnuje nejen jejich koherenci (trained mají 5" a untrained 3") ale také i jinou tabulku na kterých skladají stress testy zatím co pro Milice a civilisty bývají dost špatné ať už se hodí prakticky cokoliv, trained jednotky většinou jsou schopné i pár testů ustát.

Pěší modely mají 4 statistiky

Movement: která určuje pohyb v palcích

Ballistics: jak dobře daný model střílí

Awarness: save jednotky, používá se také při reakcí snap fire, muže být snížen rozkazy nebo terénem napřiklad zeď kterou využívá jako kryt.

Stress: morálka jednotky muže se zvyšit nebo snížit v zavislosti na rozkazech nebo tomu jak je vystavena nepřátelské střelbě - čim vyšší je tím hůře se pak skládají připadne testy morálky. stress také používá během CQB tedy střelby která se odehrává do 6"

Střelba Zbraně a vybavení

 Střelba probíha velice jednoduše hazíte 1D10 za každý model + připadne další kostky za momentum pointy a musite hodit stejně nebo více než je ballistics modelu, toto cílové číslo ještě ovlivnuje pár modifikátorů - napřiklad jestli se model použil maneover akci, jestli střílí na stejnou jednotku jako minulé kolo atp. pokud je cíl zasažen hazí si cíl na awarness, prostě save. pokud i tak je cíl zasažen hazí se na lethality zbraně (číslo muže byt sniženo když cíl je vybaven neprůstřelnou vestou pokud se nejedná o průraznou zbraň) pokud je test úspěšný je model odstraněn ze hry, pokud ne tak jednotka získavá +1 k stress atributu.

Hra má nepospočet zbraní kterými mužete vybavat své vojáky ale i vozidla. Od pistoly přes DMR, granáty, až po raketomety, anti-dronové systémy a miniguny.

každá zbraň má tři různé range ve kterých muže palit - ty se u každé zbraně mohou lišit - 4 základní atributy - dostřel, modifikator balistiky (+ nebo mínus ovlivnuje cílové číslo při střelbě), lethalitu tedy číslo které musíte hodit aby protivník musel hazet save a AP neboli protipancéřova hodnota. dále nějaké special rules - napřiklad MK18 a podobné zbraně vám umožní střílet po vystoupení z vozidla, zbraně, DMR vám zase umožní vybrat cíl který byl zasažen atd.

Vybavení najdete také nepřeberné množství, od štítu, ruzné respiratory, exoskelety, neprustřelné vesty až po IED, Breaching tools, psy nebo různé stimulanty.


 

Hra obsahuje vozidla ale ty pravidla přiliš nekomplikují a obsaženy jsou takové ty standartní které by jste mohli potřebovat tzn. různé technicaly, civilní vozidla, Bear caty, MRAPy ale i APCečka a tanky.

poslední častí pravidel jsou pak pokročila pravidla, obsahující pravidla pro noční boj, infiltraci bojiště, civilisty, covert operace a v neposlední řadě i riziková prostředí a detailnější pravidla pro řešení zasažených modelů.

Následuje další kapitola a ta mě osobně dost zaskočila nečekal jsem jí ale byl jsem překvapen příjemně. Force buildery jsou defakt armylisty, nebo ne to není uplně přesné - ale stavíte v nich jednotlivé elementy čili jednotky - kolik stojí requisition pointu, co si mohou vzít, kolik jich je minimalně a maximalně v jednotce atp. Většinou v těchto hrách body nebývají ale tohle važně získá plusové body ne vždycky když se na to téma dostante s hrači s jiných her bývá to problém tohle je super.


 

naleznete zde 5 základních scénařu + bonusový operace vagabond (ve kterém se specialní jednotky či VBSS snaží obsadit nákladní loď kterou unesli teroristé. Konec knihy uzavírá krátka kapitola jak hrát  SO kampaně.

 Obecně lze řict že nové Spectre Ops jsou lépe napsané, jednoduché herní mechaniky, jako oba hrači integralně jednají během kola pomocí momentum systému, obsahlé armoury, ale i force buildery a basic generic scénaře dělají dle mě ze Spectre Ops, lepší a přístupnější hru co je však blbé že PDF dost
anete pouze v připadě že si koupité fyzickou knihu což je docela škoda. Pokud ovšem si pravidla pořidíte dostaváte relativně kompaktní a zaroveň komplexní pravidla pro boj na ultramoderních bojištích.



 

 




Žádné komentáře:

Okomentovat