sobota 29. dubna 2023

První pohled na INXCOUNTRY - wargaming z prostřední ultramoderních bojů.

 In country
přídavné jméno nebo příslovce
: nacházející se nebo odehrávající se v zemi, která je ohniskem činnosti (např. vojenských operací nebo vědeckého výzkumu) vlády nebo občanů jiné země


 

INXCOUNTRY vznikl relativně nedávno od týmu který ma za sebou u nás méně znamou ale přesto povedenou scifi hru Killwager. INXCOUNTRY vzniknul v ramci Kickstarteru a ačkoliv nebyla vybrána závratná částka - Enemy Spotted studios chtělo vybrat částku alespoň 6500 dollarů nakonec se vybralo 75088 dollarů.

 
 

INXCOUNTRY nám přivede na herní styl ultramoderní bitvy tj. 2012+, kde se ocitne v roli velitele družstva či čety, a budete plnit na bojištích různé úkoly, od záchrany rukojmích, čístění vesníc, hlídek v horách, Únos VIP atp. 

Hra využívá D10 kostek narozdíl třeba od podobné hry Spectre Operations, která je relativní komplexní a má velké možnosti, INCOUNTRY jde cestou kdy ruleset není tak obsahlý tzn. že asi v něm nezahrajete všechno co lze zahrát v Spectre přesto nabízí taktický a rychlý zažitek a díky tomu že nění tak pravidlově obsahlý je vhodnější i pro uplné novačky.

V tomto článku si projdeme základní herní mechaniky, ale i modely a jejich distribuci, a možnosti hraní které hra nabízí.

zakladním stavebním kamenem ve hře týmy jsou to jednotky které přímo ovládate na bojišti a se kterými muže provadět akce a reakce.  



Základní herní mechaniky

Hra funguje na IGOYGO systémem kdy aktivujete dva své týmy a provedete s nimi tzv. Measure což je akce týmu ty jsou celkem tři:

Assault! - pohyb a střelba na krátkou vzdalenost ( o tom později)

Engaging! - pohyb o 1" a střelba na dlouhou vzdalenost (při použití tohoto measure mohou být některé zbraně efektivnější, a některé zbraně mohou vystřelit - např. odstřelovací pušky pouze za použití tohoto measure

Relocate!- při tomto measure se jednotka pohne o svůj pohyb +2 palce sice nemuže vystřelit ale je těžší ji zasáhnout.

Protivník samozřejmě nesedí a nekouká jak mu vraždíte jeho muže, ale muže udělat tzv. Reacion measure což je reakce které jsou také tři ale určítý typ mužete použít proti určeté akci - třeba Ambush! nelze použit proti Engaging! ale mužete ho použit pro Relocate! nebo Assault!. Každopadně jsou také tři:

Ambush! - kdy vaše jednotka vystřelí do jednotky která provedla Assault! nebo Relocate! hned jak dokončí pohyb

Take Cover! zlepší svou obranu ale nemužou střílet

Return fire! ve kterém opětují palbu po jednotce která proti nim použila measure Engaging!

když provadí tým measure mužou modely místo measure provést task což jsou specializované akce jako hod granátu, použití granátometu, průlom dvěří (tzv. breach) atd.

Každá tým má svou stat kartu na které má vyznačene vše co potřebujete:



Čislo za názvem určuje jak velký je tým - číslo je počet modelů. V druhé řádce nalezneme tzv GRIP znazorněny třemi čísly v tomto případě 3/6/9. Toto číslo představuje hodnoty které je potřeba hodit (nebo více) při jakémkoliv testu která jednotka musí složit - ty jsou v zavislosti na své obtížnosti rozděleny do tří kategorii - Easy, Normal a Hard. Zatímco trefit cíl bez krytu je Easy - tedy Ranger trefí napřiklad Insurgenta na 3+, hodit granát daleko zase na 6+, cokoliv udělat poté co vás trefili flashbangem zase na 9+. Movement je standartní pohyb.

Další řadek je jaké granáty tým má k dispozci. v sekci Equipment zase nalezneme všechno dodatečné vybavavení, v tom připadě pistole, brýle pro noční vidění a karabiny.

Passive: jsou všechna specialní pravidla které se k jednotce mohou vázat a nakonec Role, ty mohou být primarní či sekundarní ale vždy se jedna o model se schopnosti nebo specialním vybavení v tomto připadě je jeden z modelů vybaven kulometem.

Střelba probíha velmi jednodušše jednotka zacílý až dva nepřátelské týmy v dostřelu a vybere si cíle pro své modely (některé zbraně jako třeba kulomet M249 muže střílet vícekrát ale většina zbraní má jeden výstřel) změřít vzdalenost a pokud je ve tzv. preferovaném dostřelu. pokud není střílí se na tzv. hard grip a je jedno jestli bude v otevřeném terénu nebo v krytu - u většiny jednotek budete hazet na 9-10+. pokud v dostřelu je zjistíme zdali má nějaké modifikatory za krytí nebo defense token a podle toho hazíme na zasah. protivník pak hazí zachraný hod (na svuj normal grip) a pokud neuspěje je jeho model na konci střelby odstraněn. 

V připadě že střílíte a nemusíte z hazet proti hard gripu a přesto vám padne dost vysoké číslo aby jste překonali hodnotu potřebnou na hard grip tzv, je váš útok ACED! neboli vám padl kritický zásah a vás nyní čeká rozhodnoutí buď si protivník muže hodit hod na zranění proti  hard gripu nebo dá žeton na stranu a na konci střelby muže vyignorovat za jeden žeton daný stranou jedno zranění týmu který mu se povedl ACED! zásah.

Jak jednotky po sobě střílí vojákům se možná nebude chtít vylezt z úkrytu a k tomu pomáha mechanika suppression -  pokud váš tým zasahli budete muset složit test (obtížnost zavisí na tom jestli způsobili zranění nebo ne) pokud test nesložíte mužete se pokusit provést s týmem EXECUTE a zbavit ho suppression - jinak nemuže tým nic dělat ani Measures nebo Reaction Measures.

Pravidla pak uzavírají různá special pravidla pro civilisty, noc, vozidla atp. které se nesou v podobném duchu.


 

 Scénaře a Intel karty:

Scenařu je celkem 14 a jsou velmi různorodé, únos VIP, raidy, sabotaže ale i klasické obsazovaní objektivů. Všechny tedy nabízejí velmi zajímavé taktické situace se kterými se hrači musí vypořádat.

Intel karty nabízejí velmi zajímavé kromě toho že se jedna o alternativní způsob inciativy tak tato minihra před hrou umožní získat specialní bonusy. Oba hrači si liznou dvě tzv Intel karty (ty jsou rozdělené do tři kategorii každá pak ve hře muže mít různý efekty). aktivní hráč na začatku svého "tahu" musí jednu kartu vyhodit a vzít si jinou a může vyhlasit začatek operace. Protihráč muže zkusit vyhlasit counterintel. Aktivní hráč v takovém připadě musí ukazat kartu - pokud se jedna o kartu operace hra začíná a hráč který vyhlasil counter intel tak vyhodí obě karty která drží v připadě že protivník nemá kartu operace musí novou kartu vyhodit a s protihráče se stává aktivní hráč a proces se opakuje. Pokud by protihráč nereagoval na začátek operace, hrači mohou použit ve hře efekty které jim poskytnou karty které mají v ruce. Hráč který operaci zahají se stává prioritním hráčem.  Použití INTEL karet však není povinné pravidlo takže se muže rozhodnout hrát bez této minihry.



Armády, modely a distribuce modelů

INXCOUNTRY nepoužívá bodové hodnoty ale systém družstev, tzn. že hrajete na 2-3 družstva tedy 4-6 týmu, protože každé družsvo je tvořeno dvěma týmy. některé jednotky vám mužou dát menší bonusový tým, nebo nějakou schopnost. 

Jednotky jsou rozděleny na tzv. Tiery od 1-4. 

Tier 1 - Premierové specialní jednotky (SEALS, SAS, GSG9, FSB atp.)

Tier 2 - Špičkově vycvičené jednotky, nebo Specialní jednotky menších států atp.

Tier 3 - Tradiční ozbrojené jednotky (různé jednotky pravidelných armád)

Tier 4 - různé milice, insurgenti, policie atp.

Naleznete zde různé týmy specialních jednotek, žoldáky, ale i typické vzbouřence. Takže za koho s v INXCOUNTRY zahrajete?

Samozřejmostí jsou Spojené státy - zde máte možnost Amerických Rangerů, Namořní pěchoty, ale i různých Tier One speciální sil jako jsou SEALs,zelené barety nebo Ground Branch.

Nasledují tzv. Deniable East inspirovaný Ruskou přitomností v Syrii - Ruské specialní síly doplněné o něco horšími týmy žoldnéřu.

Middle East force obsahuje poradce z řad Iranských specialních sil, ruzných milicí, a iracké specialní síly.

 Far East Expeditionary Force vám umožní velet Čínským Specialním silám.

a poslední jsou Proxy Forces což je univerzalní list pokud chcete hrát něco co se nevejde nikam jinam.

A nyní se dostaneme jak získat modely samozřejmostí je objednat si modely, až do nedávna byly k dispozici pouze ve resinu z 3D tisku nyní se objevuje i možnost kovových modelu což určitě někteří ocení.

Mužete si také koupit STL a modely vytisknout samy ačkoliv některé modely jsou k dispozci pouze jako 3D tisk jiné zase jenom jako fyzické modely.

ale existuje i mnoho alternativ které mužete použít ať už ty co dělají STL soubory jako Turnbase, Combat Octopus, Black Hill nebo ale i ty co dělají tradiční modely jako Empress, Spectre Miniatures, TAG atp.



INXCOUNTRY nabízí nevšední herní zažitek, samozřejmě nelze ji uplně srovnovat s hrou která se zabývá podobnou tematikou - Spectre Operations na druhou stranu INX není tak komplexní a pravidla lze vysvětlit během chviličky. Nenaleznete zde zatím různá obrněná vozidla ale pouze lehčí vozidla jako MATV či Technikaly. Pokud hledate hru která se odehrává na moderních bojištích, nechcete sestavovat scénaře, orbaty a jiné serepetičky tak INX muže být hrou pro vás, navíc s first buy kuponem na stránkách https://www.inxcountry.com vyjdou PDF pravidla na 5 dolarů což je opravdu nízká cena.


 

 












Žádné komentáře:

Okomentovat