sobota 9. listopadu 2019

Classic Battletech

Battletech je desková wargamingová hra která poprvé vyšla v roce 1984 tedy před 35 lety. Hra "simuluje" boj obřích Mechů v daleké budoucnosti 31.století. Narozdíl od většiny současných her se hra hraje na hexových mapách a né stadartních wargamingových stolech ( i když i tato možnost tu je) a díky tomu je hra skladnější a lze si jí zahrát uplně kdekoliv.

Jak se Battletech hraje?
Battletech je velmi komplexní hrou i když není těžké pochopit, herní mechaniky jsou jasné a po pár hrách již víte jak hru hrát. Základní krabice vám nadělí 8 mechu  2 od každé kategorie takže velmi snadno postavite dvě Lance tedy plnohodnotné "armády" do Battletechu. Dohromady mají mechové v krabici cca 9000 BV tedy dvojnásobek formátu který se standatně používá na bitvy během "nastupnických válek" (Hra je rozdělena do několika období podle kterých se líší počet bodů na které se hraje, tak některé stroje jsou k dispozici až od určité éry)

Herní kolo je velmi podobné tomu co mužeme vidět v klasickém wargamingu - hra je rozdělená do
několika fází. Na začátku herního kola si hrači hodí o inciativu.
Ten kdo prohraje začíná se pohybovat jako první používá se přitom standartní střídavá aktivace. Následuje střelecká fáze kdy si všechny stroje/jednotky vystřelí ze zvolených zbraní, ale efekt střelby začíná platit až na konci fáze. Tím je zaručeno že si vystřelí všichni i kdyby byli nepřátelskou střelbou v tomto kole zničeny.



Následuje boj zblízka (pokud nějaky je) tyto útoky nebývají moc zničující (tedy když se Atlasem nesnažíte připlacnout Locusta) ale učelem je spíš nepřátelský stroj srazit na zem, nebo odstřčit  a omezit tak jeho možnosti nasledující kolo. Mužete tedy damage output zvětšit když seberete strom nebo ustřelenou ruku a použijete jí jako kyj, a některé stroje jsou dokonce vybaveny zbraněmi na blízko

 A pak přichazí fáze která děla Battletech Battletechem - HEAT fáze.Všechno co váš mech během kolo udělal - chůze, použití skokových trysek, střelba, vytvaří nějaké teplo a pokud vznikne více tepla než má stroj chladiču, začínají problemy - čím vyšší teplo tim horší - postihy na pohyb, postihy na střelbu, muže dojit k zranění pilota,výbuchu munice či se stroj vypne. Proto zde většinou není typické tak ja to prubnu i když to asi nevyjde protože vas většinou takovéto rozhodnutí načutne do zadku až to nejmeně budete potřebovat.



Mech Record Sheet
Při hře hrači používají tzv. Mech Record Sheety (v české verzi tuším Palubní karty OBRů). Tato karta/sheet obsahuje data nejen o stroji ale i o pilotovy - Jak rychle se stroj pohybuje, běha, popřipadě jestli má skokové trysky a kam až doskočí. Nasledují zbraňové systémy, kde se na mechovy nachazí, jake generují teplo když střílejí, jak daleko dostřelí a jaké mají poškození. na pravo pak diagram pancíře a interní struktury (neboli pláště) a nakonec tabulka kritických zásahu téměř každý zásah muže způsobit kritický zásah vitalního systému, od zničení kokpitu ve kterém sedí váš pilot, přes ruzné zbranové systémy, chladiče až po třeba gyro-stabilizatory které umožnují vzpřímeně vašemu mechovy. Každý mech má rozdělený svuj pancíř do několika zon (kokretně do 8, levá ruka, pravá ruka, hlava, levé bok pravý bok, trup, levá a pravá noha) a při střelbě nahodně zasahujete tyto zony (hodem kostkou). Pro Mecha končí bitva pokud je zničen jeho trup nebo hlava, lze ho tak zničit pokud se vám podaří zneškodnit 3 reaktory, kokpit      nebo dva Gyro-stabilizatory.

Mechwarrioři
Mechové jsou ve hře řízeni piloty kterým se v Battletechu říka Mechwarrioři. Ti mají zdraví a dva atributy Gunnery a Piloting, čim nižší tim lepší, V některých situacích (např. pokud dostane enormní poškození, je napadnut zblízka, pohybuje se ve vodě atp.)  je třeba že si pilot musí hodit tzv. piloting check pokud neuspěje mech spadne na zem a způsobí si poškození. Gunnery se pak logicky používá při střelbě. Nejen stroj ale i pilot v některých situacích získavá poškození - při zasahu hlavy, padu mecha, výbuchu munice nebo enormním teplu.

 Po každém zraní přichazí test jestli mechwarrior neupadne do bezvědomí. Čím víc zranění pilot tím těžší je tento test přehodit.

Scénaře
Ačkoliv klasická Plzeňská vykosťovačka je paradní, Battletech má spoustu scénařu. Jenom Česko/Slovenská komunita vyvinula 8 různých scénařu které se hrají jak na casual play tak na turnajích. Většinou na nich kromě destrukce protivníka take musíte bojovat o objectivy, prozkoumávat atp. Další scenaře naleznete třeba v knize Total Warfare

Jak začít s Battletechem?
Nejlepší způsob jak začít je krabice Battletech - A Game of Armoured Combat jak už bylo řečeno obsahuje plastové mechy v hodnotě cca 9000 bodů (a další v kartonové podobě) , hexové mapy, Mech Record Sheety, pravidla a mnohé další. Cela krabice je vlastně vše co k hraní potřebujete, existují však modely dalších mechu, ruzná rozšíření, další hexové mapy a je jenom na vás kolik budete do BT investovat.

Miniatury
Co se týče miniatur zde je si myslím zakopaný pudl Battletechu, v AGoAC boxu najdete krasných 8 mechu (pokud si pořídíte starter box získate Griffa a Wolverina). Pak už se musíte obranit Iron Wind Metals které vytvaří velké množství ale bohužel některé z nich jsou važně za zenitem. To vše pravděpodobně změni Kickstarter který přinese více jak 90 nových plastových Mechů. Samozřejmně jako ve všech odvětvích wargamingu i zde existuje 3rd Party výrobci modelů, většinou se inspirují hrou MechWarrior Online/Battletech a na thingverse se taky par STL nachazí.





3D Battletech
Autoři Battletechu moc dobře ví že ne každého tahnou hexové mapy a že spousta lídí má radši ten vizualní zažitek které poskytují herní stoly klasického wargamingu. upravu pravidel zde stahnout na stránkách Battletechu jedna se spíš o pár kosmetických změn



Verdikt
Battletech i přes svoje staří nabízí velmi zajímavý gameplay, cenově patří mezi nejlevnější wargaming, není naročný na místo což je jednoznačně plus. I když má trochu složitejší pravidla každá bitva Battletechu vypraví příběh,
Velmi duležitý je i ten strategický a taktický aspekt hry - ať už u tvorby samotných falang přes pohyb až po rozhodnutí kdy střílet a kdy ne, což je určitě příjemná změna u dnešního trendu fastplay wargamingu.
Odrazující mohou být miniatury ale jak jsem psal i to se dá vyřešit.





3 komentáře:

  1. Chtěl bych upozornit na velmi drobnou chybu v textu, zkratka IWM znamená IronWind Metals. Lidé by se špatným názvem mohli mít problém najít producenta kovových figurek pro Battletech.

    OdpovědětVymazat
  2. Drobnou chybkou je, že hra vyšla v už v roce 1984 - nedávno bylo 35. výročí existence. 3D Battletech je spíš ideální na 3D hex mapě, protože hra bez hexů povede ke klasickým wargamming komplikacím...

    OdpovědětVymazat
  3. Díky chlapy, opraveno.
    Jako jo CBT je idealnější na hexové mapě, zase nadruhou stranu wargaming komplikace jde to ošetřit jedním z nejlepších řešení je zaookrouhlovaní a jasné nastavení levelu a typu terénu. Na redditu i Youtube najdeš hodně reportu na "3D" terénu.

    OdpovědětVymazat