neděle 17. dubna 2016

Začíname s ultramodernou

US Army Empress miniatures (28mm)
Za Ultramodern wargaming se označují hry které se zaměřují na konflikty posledních let tzn například Afghanistan nebo Irák. V tomto článku se narychlo seznamíme s několika rulesety a tvůrci miniatur.




Ultramoderní boj si diametralně změnil od předchozích válek, a novodobé boje se většinou označují jako Asymetrické války. Na jedné straně stojí dobře až spičkově vycvičené pravidelné armády na druhé straně pak domorodí bojovnící kteří dobře znají místí prostředí.
US Army Empress Miniatures (28mm)

Výhodou novodobých konfliktu je to že nepotřebujete desítky a miniatur jako tomu bývá u WW2 Wargamingu ale svou podstatou je UM wargaming skrimish ale samozřejmně během posledních let jsme viděli i eskalující konflikty jako třeba nechvalně známa Ambush Alley v Iráku.

Nejčastějším měřítkem které je k vidění jsou 20 nebo 28mm obě mají své výhody i nevýhody.

Skrimish Sangin je zřejmně nejznamější počin pro ultramoderní wargaming je přímo určen jak už název napovída pro boje v Afghanistanu. Hra je určena pro méně modelů takže většinou se utká 10-20 bojovníku na každé straně. Hra obsahuje různé scénaře a bodové hodnoty pro tvorbu jednotek, ačkoliv mají pravidla více stránek hra je dynamická a zaroveň komplexní. Pravidla kromě boje jednotlivců také obsahují pravidla pro různá vozidla, IED, dělostřelectvo, podzemní tunely či leteckou podporu.
FFL Eureka (28mm)

Force on Force velmi známa hra z dílen Ambush Alley games, je vhodnější pro větší operace  - hra byla vytvořena pro akce na urovni roty. Tyto pravidla nesednou každému protože jsou v podstatě Sandbox pro boje od druhé světové války až po moderní Afganistan či Irák. Najedete zde pravidla pro UAV, Dělostřelcetvo, a mnohé mnohé další

Empress miniatures Taliban
Some Corner of Foreign Field velmi jednoduchá pravidla idealní pro různé kony nebo pro

nepravidelné hraní ačkoliv hra neobsahuje vozidla nebo těžší zbraně  (ne nadarmo se říka těmto pravidlům Tabletop Call of Duty :D)  Rychlá a dynamická pravidla vyhodou je i nízká cena

FUBAR krátká a jednoduchá pravidla pro jakýkoliv wargaming od historiky až po scifi jeho vyhodou je to že je zdarma, ale i přes to jak jsou krátka nabízí skvělé taktické možnosti.

existují samozřejmně i další systémy jako třeba OSC či Black Ops ale s těmi bohužel nemám žadné zkušenost ani nemám přistup k těmto pravidlům.

Ačkoliv sám mám pro ultra-moderní wargaming 20mm figurky čim dál více uvažuji o wargamingu v 28mm, obvzláště na specops akce, a moderní Afghanistán.

28mm

PMC Spectre miniatures (28mm)
Spectre miniatures 
relativně nový výrobce na trhu jeho modely obsahují Ruské specialní síly, Všemožné Americké SpecOps, Africké a Arabské milice ale i různá SUV, rukojmí či VIP. Pokud planujete hry ve stylu Delta Force, Ghost Recon či Call of Duty tato firma muže pokryt váše potřeby

Empress Miniatures 
zrejmně nejznamější výrobce na trhu UM 28mm. Naleznete mezi nimi Britskou pěchotu, SAS, Taliban, Iracké milice, Americkou pěchotu, Specialní síly, Namořní pěchotu, PLA, Čečence, Australany a Rusy. kromě toho nalenezte na stránkách i různá vozidla od HMMWV, přes Strykery a BMPečka až po tanky T80 či Abrams.

Eureka miniatures
Australská firma kterou však lze objednávat v Britanii přes Fighting 15s. K dispozici mají Namořní pěchotu včetně recon teamů, SEAL teamy, PMC, Somalské milice, Německé panceřové granatníky, Sovětskou/Ruskou pěchotu, Francouzské FFL, Afganské milice, Arabské milice a mnohé další.

Assault group
Levná firma ale cena odpovída kvalitě naleznete zde mnohé Arabské a Afganské guerilly, Americkou, Britskou, Ruskou pěchotu a různé civilní a PMC modely.
20mm DEVGRU Elheim Miniatures

20mm

Elheim Figures
Vysoce kvalitiní miniatury z této produkce obsahující snad vše na co si mužete vzpomenout (v budoucnu do konce přibudou i vojáci AČR) od Amerických specialních sil,PMC Rangers, přes různé národy ISAF až po různé milice. kromě ultramoderny také nabízí modely pro Studenou válku ale i konflikty v Africe, Arabské a Arabsko-Izraelské války, ale i třeba Vietnam.

RH Models/ Liberation
Další znamý vyrobce 20mm obsahující mnoho různých modelů pro různé moderní konflikty hlavní nevýhodou je archaický způsob objednávaní přes email a nepřitmnost fotek. modely nemají realistické proporce a svým stylem připomínají produkci GW tzn. 20mm heroic scale

Wartime miniatures  
Australská firma která nemá tak velký výběr jako dva předchozí ale přesto dostatek miniatur ze kterých vybrat - Americká pěchota, vojáky Ruské Federace, IDF, Australany, různé milice atd.
Některé miniatury mají podivuhodné proporce.

Ceasar 
Výrobce plastových figur pro modeláře pokud máte omezený rozpočet je vhodné se podívát i na tuhle firmu nabízí různé moderní armády (Francie, US, UK, IDF,PLA) a samozřejmně i  arabské milice
Pokud se bavíme o výrobcích plastových modelů pro toto měřítko mužete použit sety 1:72 kterých je na trhu opravdu nepřeberné množství především vozidel.

Sands models
Tento výrobce nabízí nepřeberné množství pozemních vozidel od tanků až po např. bulldozery.

Britania miniatures
Nabízí Britské síly, Američany a Afgance, stejně jako modely a vozidla pro studenou válku. svým stylem připomínají Liberation.

to samozřejmně není také vyčet kompletně všech výrobců, ale těch znamějších a prověřených


Novozelandská pěchota Eureka miniatures (28mm)





Žádné komentáře:

Okomentovat