čtvrtek 2. května 2013

Zapomenuté hry games-workshop

Kdokoliv se o wargaming zajímá určitě aspoň v životě jednou slyšel název firmy Games-Workshop, ano ta zlá megakorporace na kterou většina lidí nadáva za svoje praktiky,zdražovaní, "chranění" IP a buhví co ještě.
je třeba však si uvědomit že tato firma nejen u nás přivedla nespočet hračů k wargamingu. Ať už dnes hrají třeba Warhammer, Napoleona, Flames of war, Warmachine,Infinity či něco uplně jiného důležité je že tato firma je že GW jim svět wargamingu otevřela ale ruku na srdce jen zlomek těchto hraču by se asi věnoval wargamingu nebýt teto firmy.

V tomto članku nechci plivat na Games-workshop ani nic podobného ačkoliv politiku kterou zaujalo vůči svým vlastním produktům které nejprve zařadila do systému specialist games a později téměř opustila.
Specialist games žijí díky svým komunitám bez nich by pravděpodobně nikdo nevzpoměl na hry jako Mordheim, Necromunda či Battlefleet Gothic.

a díky tomu si představíme několik základních Specialist games.

v našich krajích je zrejmně nejznámější hrou Battle Fleet Gothic neboli BFG v tomto herním systému na
sebe uvrhnete roli velitele flotily ať už jde o Imperialní flotily,Tyranidí Hivefleety či Orčí Waaagh. hra je velice zábavna a strany vyvážené návíc díky tomu že každý čvrt rok nevychazí nový kodex tu nenastavá codex creep :).  Pokud vás zajímají vesmírné bitvy určitě není důvod proč BFG nezkusit vlastně je a to je možná důvod proč BFG u nás docela ustupuje novejší hře pod názvem Firestorm Armada a tou je cena modelů. zatímco v Mordheimu či Necromundě mužete modely zaměnit za něco ať už jde o modely ze standartních setu ze sesterských her (Fantasy battles a 40k) u BFG to nelze a to pak při ceně 600 za jedenu battleshipu už je na považenou ale i stejně tak hru velice doporučuju i když jsou tu levnější  i lepší varianty.

Další hrou kterou je třeba zmíňit je Blood bowl budoucnost této hry je určitě zajímavé když mantic vydal
nedávno svůj Dreadball. o co v BB jde? jedná se o fantasy variantu amerického fotbalu ve světě warhammeru a trošku ryzejší a brutalnější formě v ramci kampaňě vedete svůj tým k poháru, i když mužete podvadět a nehrát fér k čemuž vám dopomáhají všemožné přostředky nevždy se vám to musí vyplatit. ačkoliv tuto hru chce vydat GW v blízké době pravděpodobně někdy současně s Dreadball:Second season nemyslím si že to bude extremní hitovka už jenom opětovně kvuli ceně ale to nevadí zrovna týmy pro blood bowl se dají sehnat v různých alternativach od jiných firem nebo konverze jsou way to go. Existuje i PC verze která se pujčije pravidla hry

Epic a Warmaster jsou dvě hry které se zabývají grand scale bitvami, na herní ploše se setkají dle volby
systému fantasy armády či ty které známe ze světa 40k konečně mužete vést celou space mariňackou chapter do bitvy nebo uvidíte jak vypada skutečný utok tyrannidů proti koncentrované obraně protivníka. obě hry jsou vyjmečné svým přistupem k herní aktivaci střídaní stran a akcí něco co by jste od GW rozhodně nečekali. za Warmastera mluví i to že ho dneska využívá jako herní systém mnoho jiných her napřiklad Cold War Commander, Warhammer Ancients a mnohé další.
 Inquisitior byl zajímavý nápad. IMHO hlavní problém byl v tom že ho GW nikdy nedotáhlo do konce
problém byl předevšim v měřítku. Inquisitor byl mix RPG a wargamingu ve které hrači hrali Inquisitora a jeho henchmeny při lovu po bůhví čem v ramci kampaně se zlepšovali atd. problém byl v tom že GW začala vyrabět několik 54mm modelů což bylo měřítko INQ ale modelů bylo přiliš malo na to aby se dala s tím hrát rozumně dlouhá kampaň při hledaní "pravdy".
někteří do dnes Inquisitora hrají a používají k tomu 28mm figurky ale je pravda že některé modely za to stojí třeba pamatný model DW mariňáka.



Mordheim. Tak o tehle hře by se dali vypravět příběhy zrejmně nejhranější hra specialist games u nás. bývali časy kdy OC vyplňoval i miniaturnájek v Mordheimu. jedná se o uplně klasickou skrimishovku kde má te několik hrdinů a pak několik henchmenů kteří tvoří páteř vaši skupiny stejně jako další skupiny prohledávate tajemné město Mordheim hledající tajemný kámen - Chaotit. za ten a zkušenosti si pak vylepšujete svojí skupinu a vydávate se na další a další vypravy. existují mnohé modifikace a vylepšení herního systému. Jedna velice podařená vznikla i zde v Plzni kde se každoročné pořadají kampańě v o.s. Fénix Plzeň ale ty také upadají obvzlaště když gm popadne powermongering.

Necromunda je alternativa která vznikla dřive než mordheim a narozdil od něj se podívate do temné
budoucnosti 41.tisíceletí konkretně na Necromundu do jednoho z hivecities. zde se hrači utkají ve velkolépe bitvě gangů o nadvládu nad Underhive.potkáte zde mutanty, zásahové policejní týmy ale třeba i Orky a další protivníky. stejně jako Mordheim i Necromunda exceluje v kampaňi  kde se z vašich počatečních srabíků stavaj pánové underhive. škoda že u nás se tato hra hrála snad pouze v Brně. je to další perla ve světě specialist games.






Poslední hrou kterou zmíňím je GorkaMorka s těchto her které jsme tu představili je GM asi nejšílenější narozdíl od předchozích se téměř (až na vyjímku) lidé nevyskytují a celá hra je věnovana jedné rase o to jsou - Orkové. Ale opravdu nejde o Necromundu ve světě Orků to určitě ne. Protože to co zde má hlavní slovo jsou vozidla což dávam obří potencial pro různé konverze a kitbashe, stejně jako používaní různých PA vozidel napřiklad od Ramshackle games. a nečekjte zde klasické mise budete rabovat,krást,přepadávat ale i zavodiť to je běžný den na GorkaMorce.

 Hry specialist games nejsou levné ale určitě stojí za to pro někoho kdo má v oblibě svět Warhammeru nebo 40k, jejich dostupnost většinou limituje počet hraču ale ruku na srdce i gang do necromundy lze postavit z jiných zdrojů než je GW..........


1 komentář: